Monday, September 05, 2011

Belgische Kranten verdwijnen tegen 2026

Kranten doen het in het algemeen steeds slechter. In Amerika zijn de inkomsten van kranten voor het 20ste kwartaal op rij gedaald. Online inkomsten stegen wel 25 % gedurende dezelfde periode, maar dat is lang niet genoeg om de daling in reclame- en retail inkomsten te compenseren, aldus een raport van paidcontent.

Futuroloog Ross Dawson voorspelt dat kranten in de US tegen 2017 zullen verdwenen zijn. Zijn "Extinction Timeline" suggereert dat Belgie tegen 2026 geen kranten meer zal kennen. De meeste van de ons omrigende landen zullen het nog iets langer met kranten kunnen stellen, nl. tot tegen 2040.

Nu is het zo dat niet alle nieuws uit krantenland slecht is: 'content' of 'inhoud' zal in de toekomst beschikbaar zijn op de nieuwste modellen van iPad, waarbij een iPad niet meer zal kosten dan ca 9 Euro, of in de meeste gevallen zelfs helemaal gratis worden weggeschonken. De meeste inhoud zal automatisch gegenereerd worden door crowdsourcing; gecontroleerd door professionals, een structuur die de redactie kosten laag houdt.